Plattegrond » ikwileenbouwtekening.nl

Plattegrond

Bouwtekening nodig?

Plattegrond

Een plattegrond is een horizontale doorsnede van een woning. De woning wordt als het ware van bovenaf bekeken. Meestal wordt de doorsnede getekend op één meter boven de vloer. Een plattegrond van een gebouw wordt getekend aan de hand van de wensen van de opdrachtgever. Voor elke opdracht is immers andere informatie interessant. Alleen de relevante informatie wordt bij de plattegrond weergegeven.

Een plattegrond is een horizontale doorsnede op ca. 1,75 m boven de vloer. Er moet zoveel mogelijk relevante informatie instaan, maar niet alle informatie is voor iedereen relevant. Een tekening dient te worden aangepast aan de doelgroep. Zo is een opdrachtgever geïnteresseerd in de binnenmaten van vertrekken, een constructeur in kolomdoorsneden en een aannemer in het toegepaste type kalkzandsteen. Een tekenaar moet dus altijd in zijn achterhoofd houden voor wie hij tekent.

In een plattegrond worden de doorgesneden delen, zoals bijvoorbeeld muren en kolommen, getekend met een dikke lijn. Aanzichten, zoals trappen en meubilair, worden met een dunne lijn getekend. De doorgesneden delen krijgen een arcering die past bij de gekozen schaal.

Het intekenen van meubilair, bomen en planten ondersteunt het gevoel voor de schaal. Dit is echter niet in alle soorten tekeningen relevant. Een opdrachtgever zal het op prijs stellen, maar een adviseur voor klimaatinstallaties zal het eerder hinderlijk vinden. (bron: website TU Delft)

Bestaande en nieuwe situatie

Als u nieuwbouw gaat plegen dan is er geen bestaande situatie, maar als u gaat verbouwen en u heeft een omgevingsvergunning nodig dan eist de gemeente of overheid dat u een plattegrond van de bestaande en nieuwe situatie indient. Dit is om te kunnen controleren of u zich aan de geldende normen houdt en geen afbreuk doet aan de woon of werkomgeving.

Voor de aannemer is het ook makkelijk, want hij kan aan de hand van deze twee plattegronden goed zien wat er gesloopt moet worden en wat er moet blijven staan.

Tevens is het voor u goed om te zien wat er allemaal veranderd. Als u er langer naar kijkt komen er vanzelf veranderingen omdat het toch niet zo is als u dacht. De kast moet hier de vaatwasser daar! Daarom is het heel belangrijk om hier de tijd voor te nemen in het ontwerpstadium en niet te wachten tot het al gebouwd is.

Voor wie?

Zoals eerder genoemd, kan een plattegrond aangepast worden aan de wensen van de opdrachtgever. Hierdoor kunnen plattegronden voor veel verschillende partijen bruikbaar zijn. Een opdrachtgever van een bouwproject zal met name geïnteresseerd zijn in de binnenmaten van de verschillende vertrekken. Voor een constructeur wordt de nadruk gelegd op het soort materiaal en de kolomdoorsneden. Bent u geïnteresseerd in een plattegrond? Dan kunt u altijd met de tekenaar overleggen welke informatie voor u relevant is, zodat de plattegrond op uw belangen wordt afgestemd.

Op deze site kunt u plattegrond aanvragen.

Referentie projecten

Een Kijkje In Onze Ervaring

Het Belang van Bouwtekeningen bij de Verduurzaming van Je Huis: Een Stap-voor-Stap Gids

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook leiden tot lagere energierekeningen en een verhoogd comfortniveau in je huis. Of je nu overweegt om zonnepanelen te installeren, je isolatie te verbeteren, een warmtepomp toe te voegen of andere energie-efficiënte maatregelen te nemen,...

Het Belang van Gedetailleerde Bouwtekeningen bij de Realisatie van Jouw Droomverbouwing

Een droomverbouwing is een opwindend project, maar het kan ook uitdagend zijn als je niet de juiste voorbereidingen treft. Een van de meest cruciale aspecten van een succesvolle verbouwing is het hebben van gedetailleerde bouwtekeningen. In deze blogpost zullen we verkennen waarom gedetailleerde bouwtekeningen zo essentieel zijn voor het realiseren...

Altijd De Hoogste Kwaliteit

Onze Service Maakt Het Verschil

Het zelf maken van een bouwtekening is, tenzij u een bouwkundige opleiding hebt gehad, een lastige klus.

Een bouwtekening moet aan vele specifieke eisen voldoen en kan alleen worden gebruikt voor een vergunning als aan al deze eisen is voldaan. Wanneer u via ons een tekenaar inschakelt, bent u ervan verzekerd dat aan alle eisen wordt voldaan. Als u via ons een tekenaar inschakelt regelen we naast bouwtekeningen ook een vergunningsaanvraag voor u. U kunt de kostbare tijd dan aan andere zaken besteden.